keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Mitä meillä syödään? part 2

Olen aikaisemminkin tehnyt tälläisen ruokinta-postauksen viime vuoden huhtikuussa, jonka löydätte täältä. Hieman on ruokintajutut muuttuneet vuoden varrella, joten ajattelin kirjoitella ruokinnasta uusiksi. 

Meillä on heinä ruokinnan perustana, niin kuin kuuluukin. Siirryin pikkupaaleista isoon pyöröpaaliin kanimäärän lisäännyttyä, ja se onkin kestänyt jo tovin. Sateinen viime kesä oli tosi huono heinän kannalta ja olenkin saanut metsästää kunnon heinää. Järestäin pikkupaalit ovat olleet homeisia ja niitä en ole kaneille syöttänyt. Nyt navetanvintillä oleva iso paali on vaikuttanut ihan kunnon heinältä. 

Kesää jo odottelen kovin, että saan siirrettyä kanit tuoreelle heinälle. Viime vuonna sain kissojen ja koirien kanssa metsästää "laidunta" mistä olisin päässyt keräämään tuoretta kaneille. Loppukesästä sellainen löytyi, mutta nyt tänä vuonna toivon löytävän kunnon apajan jo alkukesästä. Kuivaheinä jää selkeästi kakkoseksi kun on tarjolla myös tuoretta heinää.  Omasta pihasta saa tuoretta kerättyä jonkin verran, mutta se ei riitä kovinkaan kauan monelle kanille.




Pellettisekoituksena meillä on kaksi Racingin rehua - Regular ja Protein. Pelletti uppoaa kaneille ihan hyvin, mutta yhdellä kanilla se on ilmeisesti alkanut tökkimään. Muut kanit syövät kuppinsa tyhjiksi mukisematta.
Regularin raaka-aineina on käytetty mm. kaurankuorijauhoa, ohraa, melassileikettä, kauraa ja vehnälesettä. Valkuaista siinä on 11,7%, rasvaa 4,1% ja kuitua 13,5%.


Racingiltä otin Regularin kylkeen säkin Proteinia. Kasvaville sekä imettäville naaraille annan proteinia pikkuisen enemmän kuin "oloneuvoksille". Proteinin raaka-aineita ovat mm. soijarouhe, melassileike, vehnä ja vehnälese. Valkuaista 30%, rasvaa 5% ja kuitua 7%.

Pellettiä kanit tosiaan saavat näin talvisin kolme kertaa viikossa ja kesäisin vähän vähemmän, koska tuoreheinä korvaa osan pelletistä. Lisäksi kerran kaksi viikossa kaneilla on porkkanapäivä, tai vaihtoehtoisesti kanit saavat jotain muuta tuoretta (esim. salaattia tai kurkkua).


Herkkuna välillä saatana nakata pellettien päälle Rabbit Royalea, jonka tuoksusta tykkään erityisesti :--D Ravintoarvoiltaan Rabbit Royale on ihan ok, muttei se esim. kasvaville kaneille sovi pelkäksi pelletiksi. 
 
Miten te ruokitte kaninne? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti